20 Temmuz 2010 Salı

TARİH DERSLERİNE NASIL ÇALIŞMALI?

Tarih, dersi en önemli ve temel derslerimizden birisidir. Biz tarihimizi öğrenerek geleceğe yön veririz. Atalarımızın yaptıklarıyla gurur duyup, hatalarından ders alırız. Tarihimizi öğrenerek millet olma bilincine ulaşırız.

Tarih dersi çok çabuk unutulan bir derstir. Bu yüzden bol bol tekrar etmek gerekir. O gün işlenilen konu, hem akşam hem de bir sonraki derse girilirken mutlaka tekrar edilmelidir. Ayrıca o gün işlenecek konuya da hazırlıklı gelmek elbette de başarıyı artıracaktır.

Tarih dersini yazarak çalışmak da başarıyı artırır. Çalışırken küçük notlar almak, hem dikkatinizi toplamanızı sağlar, hem de gözünüzü ve elinizi kullandığınız için öğrenmeyi daha kalıcı hale getirir. Hikâye okur gibi tarih derslerine çalışılmaz.

Tarihi olaylar birbiriyle bağlantılıdır. Konulara çalışırken önceki olaylarla bağlantı kurmak ve tekrar önceki konulara dönmek anlamayı kolaylaştırır. Böylece anladığınızı da çok daha iyi öğrenirsiniz.

Öğrenmeye çalıştığınız konuyu ezberlemekten kaçının. Ezberleyen öğrencide yorum yapma, bağlantı kurma, sebep-sonuç ilişkisini görme, ana fikir bulma gibi yetenekler gelişmez. Ayrıca ezberlenen bilgi ile sınav soruları arasında bağlantı kurmak zor olur. Bu nedenle mutlaka çalışılan konularla ilgili bol ve değişik soru örnekleri çözmek gerekir. Çözülemeyen sorular mutlaka tekrar edilmelidir.

Tarih dersleri, okunduğu zaman kısa sürede sıkıcı hale gelir. Uyku getirir ve derse istek azalır. Bu nedenle çalışmanız gereken konuyu, mutlaka hangi amaçla okuduğunuzu, size gerekli bilgilerin neler olduğunu belirleyerek okuyunuz. Böylece hem amacınıza ulaşmak için daha yoğun dikkat harcadığınız için uyanık kalacaksınız, bu sıkılmanızı önleyecek, hem de okuduğunuz bölümlerde size gerekli bilgileri ararken gereksiz ayrıntıları ezberlemekten kaçınacaksınız.

Tarih Derslerini Çalışırken Şu Sırayı Takip Edebilirsiniz:

Önce konuyu geriye dönüşler yapmadan, duraklamadan süratle bir kez okuyun (Çok kısa bir zaman alır).

Tekrar başa dönerek ara başlıklardan, ana başlıklardan koyu yazılmış yerlerden yararlanarak konunun size ne kazandıracağını, hangi amaçla okuyacağınızı belirtmek üzere sorular çıkarın. Varsa başka kaynaklardan konu ile ilgili soruları da ekleyin. Böylece konunun size hangi soruların cevabını vereceğini belirlemiş olursunuz.

Sorularınız, konudaki bilgilerin, özelliğine göre; tanımlarla, benzerlik ve ayrılıklarla ilgili, ne, nasıl, nerede, ne zaman şeklinde, örneklerle ilgili sorular olabilir.

Çıkaracağınız soruların cevabını bulmaya çalışarak konuyu daha dikkatli olarak tekrar okuyun. Böylece ayrıntıları daha kolay atarsınız. Bir sorunun cevabını da aradığınız için daha dikkatli okur ve daha az sıkılırsınız.

Bulduğunuz cevapları, daha önce çıkardığınız soruların karşısına yazınız.

Çıkardığınız soru ve cevaplarla, varsa şemaya bakarak konuyu bir kez anlatın.

Son kez parçalar, sorular arsında bağlantı kurmaya çalışarak konuyu bütünleştirip, hafızanızda tekrarlayın.

Hatırlamadığınız bölümleri tekrar ele alın.

Bu şekilde çalışma, bir konuyu uzun süre çalışıp zaman kaybetmenizi, ezberlemenizi, gereksiz ayrıntıları yüklenmenizi önleyecek, aynı zamanda elinizde konu ile ilgili önemli notların da olması sınav öncesi tekrarlarda size zaman kazandıracaktır.

Çalışmanızı Değerlendirin:

Çalışmanızın sonunda kendinizi değişik sorularla, problemlerle değerlendirin. Cevaplayamadığınız soruların ait olduğu konuları tekrar ele alın.

Özellikle ara ve deneme sınavları sonunda, boş bıraktığınız, yanlış yaptığınız sorular üzerinde durarak bu konuları tekrar çalışın.

Çalışırken Şunlara Dikkat Edin;

Soruların hangi konudan ve hangi bölümden çıkarıldığını belirleyin.

Tuttuğunuz notlardan, kaynak kitaplardan, ders kitaplarından o bölümü inceleyin.

Soruları çözmekte yine güçlük çekiyorsanız, önceki yıllarda konu ile ilgili temel bilgi eksiğiniz olup olmadığını inceleyin. Eksiğiniz varsa ders kitaplarından da ilgili bölümleri tekrar gözden geçirin.

Anlama gücünüzü geliştirin. Öğrenme anlamaktır. Öğrenmekte olduğunuz konu ile ilgili bilgileri nerede ve nasıl uygulayabileceğinizi kendinize sorun.

Yine anlamakta güçlük çekiyorsanız, ilgili ders öğretmenine sorun.

Tarih derslerinde başarılı olmak için en mühim olanı da tarihi sevmektir, eğer dersi sever, “ben bu dersi başaracağım, yapabilirim” derseniz %50 başarmışsınız demektir.

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Comments


EmoticonEmoticon