28 Mayıs 1812 234 yılında Osmanlı Devleti ve Rusya arasında günümüz Romanya’nın Bükreş şehrinde imzalanmış olan bir barış antlaşmasıdır. Bu anlaşma 1806-1812 yılları arasında gerçekleşen Osmanlı-Rus Savaşı’nı sona erdirmiştir.
Sultan II. Mahmut 1808’de tahta geçtiği sırada, Osmanlı Devleti ve Rusya arasında 1806 yılında başlamış olan savaş devam etmiştir. Birleşik Krallık ile 1809′da gerçekleştirilen antlaşma sonucu Rusya ile savaşa devam kararı verildi. Rusya’nın Fransa ile sorunları vardı. Osmanlı Devleti ordularının yıllarca süren savaştan yorgun düşmesi yüzünden iki devlet de 1812 yılında bu barışa mecbur kaldılar.
28 Mayıs 1812’de imzalanan bu antlaşmasının bazı şartları:
- Besarabya bölgesi Ruslara bırakılacak fakat Rusya, Eflak ve Boğdan’dan çekilecek,
- Buna karşılık Osmanlılar, Bosna ve Eflak’dan iki yıl vergi almayacak.
- Sırplar kendi içlerinde serbest bırakılacaklar.
- Tuna nehrinde Osmanlı ve Rus gemileri serbestçe dolaşabilecek.
- Prut ve Tuna nehirlerinin sol sahilleri iki ülke arasında sınır sayılacak
- Anapa kalesi, kuzeyde Kuban Irmağı ağzından güneyde Bzıb Irmağı ağzına değin uzanan Karadeniz kıyı kontrolu Osmanlılara, Bzıb Irmağından güneydeki Rion Irmağına değin Karadeniz kıyılarının kontrolü de Ruslara bırakılacak.
Antlaşma, Rus Mihail Kutuzov tarafından imzalanmış ve Fransa İmparatoru I. Napolyon’un Rusya’ya saldırmadan bir gün önce Rus çarı I. Aleksandr tarafından onaylanmıştır.