6 Eylül 2010 Pazartesi

10 ilginç olay

1) Evliya Çelebi’ye göre; Süleymaniye Camii yapılırken İran Şahı, Kanuni’ye para sıkıntısı çekmemesi için bir çekmece elmas yollamıştır. Kanuni ise o elmasları küçük minarelerden sağdakinin taşları arasına koydurtmuş; buna “Cevahir Minaresi” denmiştir.

2) Alemdar Paşa zamanında idam için Yedikule’ye atılmış Yeniçeri Tığlı Ali, surların en yüksek penceresinden aşağı kuşak atarak inmiş, kuşak bitince aşağıdaki bir incir ağacına, oradan da yere altlayıp kaçarak hayatını kurtarmış ve bir daha ele geçirilememiştir.

3) Ayasofya kubbesinin üstündeki alem som altından yapılmıştır. Bu alem 16. yüzyılda Sokulu Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır.

4) 19. asır sonlarında Halil Ağa isminde bir adam, hanımlarının ve anasının geçimsizlik kavgaları yüzünden ölmüş ve vasiyeti yerine getirilerek kabir taşına “Karı Dırıltısından Ölen Hasan Ağa” yazdırılmıştır.

5) At Kestanesi ağaçları Fransa’ya 1615 yılında İstanbul’dan götürülmüştür. Paris Bulvarı bunlarla süslüdür (tabii 1950 yılına göre).

6) On dokuzuncu asır başlarında İstanbul’un kibar gençleri üç arşın (1 arşın = 68 cm) şal sararlar; fakat göğüs, kol ve bacakları çıplak gezerlermiş. Ayaklarına da yalnız altı bulunan kırmızı yemeni giyerlermiş.

7) Pehlivan Kara Ahmet, Yeşiltulumba’da ansızın ölmüştü. Ölürken sarıldığı kalın demir parmaklığın 9 çubuğu da birbirine geçmiştir.

8) Kaşıkçı Elması, Kumkapı’da deniz kenarındaki bir çöplükte bulunmuş; bulan şahıs elmas olduğunun farkına varmadığından iki tahta kaşığa değiştirdiği için bu adı almıştır.

9) III. Osman, kadınlara karşı pek kibar değildi. Özellikle gayet iri gümüş kabaralı bir ayakkabı giyer, çıkardığı ayak seslerini duyan saray kadınları köşe bucağa sinerlerdi.

10) Yabancı bir gemi İstanbul’a geldiğinde liman ve devlet görevlilerinden haksız muamele gördüklerine inanırlarsa gemi kaptanı dürbünle yalı köşkünü gözetler, padişah köşke çıkınca geminin direkleri üstünde ateş yakarlardı. Bunu gören padişah, yabancıların şikayetlerini bizzat dinlerdi. Bu duruma “Ateş İstidası” derlerdi.

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Comments


EmoticonEmoticon