Zaro Ağa 157 yılda 9 padişah eskitti, Cumhuriyet devrine yetişti, Atatürk’ten dört yıl önce hayata veda etti...
Ümit Bayazoğlu
ntvmsnbc
Güncelleme: 12:46 TSİ 02 Eylül. 2010 Perşembe
İSTANBUL - Sırasıyla I. Abdülhamid, III. Selim, IV. Mustafa, Abdülmecid, Abdülaziz, V. Murad, II.Abdülhamid, Mehmed Reşad, Vahdettin ve Cumhuriyet’ten sonra Atatürk devrine kadar ömür süren Zaro Ağa’nın da artık bir kitabı var. Libra yayınları arasında çıkan “Dünyanın En Uzun Yaşayan Adamı Zaro Ağa” adlı kitabı Mevlüt Çelebi hazırlamış.
Zaro Ağa Osmanlı devrinden Cumhuriyet devrine taşınmış bir halk kahramanıydı. Aslen Bitlis - Mutkili Şerif Mirza aşiretine bağlı bir Kürt olan Zaro Ağa, İstanbul’da inşaat işçiliği, hamallık yaparken tanınmıştı. İleri yaşına rağmen ağır yükler kaldırıyordu. Gücü kuvvetinin yanı sıra uysallığı, kalender meşrep karakteriyle de esnafın sevgilisi olmuştu. 1777 doğumlu Zaro Ağa 29 Haziran 1934 tarihine kadar tamı tamına bir buçuk asırdan fazla yaşadı. O Selimiye Kışlası’nın inşaatında bile çalışmıştı. Bilhassa Karaköy, Eminönü esnafı onu çok sever, kollardı. Çok sayıda evlilik yapan Zaro Ağa’nın beşi kız, 13 çocuğu oldu, 30’dan fazla torun ve bir o kadar torun çocuğu ve hatta torununun torununu gördü.
1920’ler, 30’larda Amerika’ya göç eden Rumlar, Ermeniler, Yahudiler orada eğlence sektörü içinde ilginç bir pazar oluşturmuştu. Bunu bilen uyanık organizatörler İstanbul’dan Amerika’ya dansöz, sihirbaz götürüyor, konserler düzenliyorlardı. Memleket hasreti çeken göçmenlerin çok rağbet ettiği bu turnelere, “Dünyanın En Yaşlı Adamı” sıfatıyla Zaro Ağa da katılmıştı. Amerikan barlarında viski içti, çarliston yaptı, barbekü partilerine katıldı, gazetelere, radyolara misafir edildi. Keza yaşlı Kürt Avrupa’da da dolaştırıldı. Yunanistan, İtalya, İngiltere turnelerinde organizatörlere epey para kazandırdı. İki kez Atatürk’ün huzuruna çıkan Zaro Ağa, Şeyh Sait isyanı sırasında, “O melûnu iyi tanırım” demesiyle vaktin gazete manşetlerine de konu olmuştu.