10 Ekim 2021 Pazar

Asikpasazade veYahsi Fakih Menkibesine göre Osmana göre İlk Osmanlılar nereleri ve kimden

"Burada bu yaklaşımın etkisiyle ilk Osmanlılar hakkında bilgiler aktaran Osmanlı kroniklerinin uydurmuş oldukları bu efsanevî bilgilerin nereden kaynaklandığının tesbiti önem kazan­maktadir Söz konusu kayıtların doğrudan tahliline ve aktardıkları bilginin kritiğine girmeden önce bu hususta iki ayrı gözlemi aktaralim


. İlki genellikle 1422'ye kadar gelen ve Aşıkpaşazâde tarafindan  kendi tarihine alinan Yahşi Fakih Menakıbnâmesi'nin ilk Osmanlılar hakkında verdiği bilgileri konu edinen bir çalışmadır. Burada Osmanlıların menşei ile ilgili olarak sözlü kaynaklara dayandığı, bu sözlü rivâyetlerin homojen yapısı yüzünden olay­ların birbirine karıştırılmış olabileceği, Yahşi Fakih'in Selçuklu Sultanı Alaeddin ile Osman'ın babası Ertuğrul'un aynı kökten olduğu­nu yazdığı, ilk Osmanlıların Selçuklu sultanının hizmetinde bu­lunduğunu belirttiği, bunun da meşruiyet iddiasından kaynaklan­mis olduğu, gerçekte onun Osmanlılar'in menşeini bilmediği üze­rine durulur. 

Burada görüldüğü gibi doğrudan verilen bilginin tahlili yapılmış, nereden kaynaklanmış olabileceği hususu ise sözlü kaynaklara dayandırılmıştır. 

Kitap Oku, Tarih,Tarih Üzerine, Osmanlı Devleti,İlk Osmanlılar,Osmanlı ve Beylikler,
 bayramcigerli.blogspot.com,
Feridun Emecen, Bayram Cigerli,

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Comments


EmoticonEmoticon