15 Şubat 2022 Salı

Osmanlı Tarihi, Gazai Ekber



GAZA-i E KB E R Germiyanoğlu Süleyman Bey'in başta Kütahya olmak üze­ re birçok kalesini düğün çeyizi olarak Osmanlılara vermesi, Hamidoğulları'nın ise bir kısım kaleleri para karşılığı bu devlete satması Karamanoğulları'nı endişelendirdi. Zira Karamanoğulları Beyliği'nin batısındaki şehirler tamamen Osmanlıların eline geçmiş bulunuyordu. Neticede iki beylik, kuzey ve batı yönünden sınırdaş olmuştu." (Ahmet Şimşirgil – Kayı I)

1. Murad Han, Anadolu beylikleriyle olan dostane münasebet­ lerinden fevkalade memnun olarak bütün ağırlığını Balkanlara yönelterek Rumeli'ye geçti. Oysa Karamanoğlu Alaaddin Ali Bey bu fırsatı bekliyordu. Osmanlı orduları 1382(ie Manastır ve Pirlepe'yi hakimiyet altına alarak Arnavutluk ve Kuzey Epire akınlarda bulunmaya başladılar. 1385'te önce Ohri, uzun bir direnişten sonra ise Sofya teslim alındı. İşte Murad Han Rumelföe rahat bir şekilde fetih hareketlerini yürütürken, Karamanoğlu Alaaddin Ali Bey harekete geçti. Bosna kralı ile de ittifak arayışlarında bulunan ve onu Osmanlılara karşı kışkırtan Ali Bey, Beyşehir ile bazı yerleri işgal etti (1386). Gazi Hünkar Niş'i fethedip Edirne'ye döndüğünde Karamanoğlu'nun Osmanlı topraklarını vurduğu haberini aldı. Son derece üzüntü duydu. Derhal devlet ileri gelenlerini topladı ve: "Şol ahmak zalimin yaptığı işleri görün. Ben Alahu Teala yo­ lunda din gayretine çalışıp, memleketimi bırakıp bir aylık yol düş­ man içine girmişim. Gece ve gündüz ömrümü gazaya sarf etmeye niyet kılıp, bu uğurda zevk ve eğlenceyi terk edip, bela ve mihneti seçmişim. O ise gelip bir bölük mazlum Müslümanların üzerine yürüye ve onları incitip mallarını yağma ide. Ey gaziler! Bu zalimleri nice edeyim. Beni gazadan men edip Müslümanlar üzerine kılıç çekmeye sevk ederler. Eğer cihat ve ga­ zaya dönersem Müslümanlar bu zalimlerin elinde perişan olurlar, yok eğer bunlar üzerine varırsam gazilerin kılıncını Müminler üzerine döndürmek lazım gelir" diyerek endişelerini dile getirdi.85 Murad-ı Hüdavendigar Karamanlıları cezalandırmadan Rumeliae rahat hareket edemeyeceğini anlamıştı. Kendisi Bursa'da ordusunu tertip etmeye çalışırken Rumeli Beylerbeyi Timtirtaş Beye de kuvvetlerini hazırlaması emrini verdi. Murad Han'ın hazırlıklarını işiten Karamanoğlu Alaaddin Ali Bey derhal bir elçilik heyeti göndererek sulh teklifinde bulundu. Gazi Hünkar bu teklife karşı:

"Tarafımızdan bir kusur olmamış iken, gaza için yola çıktığı­ mızı fırsat bilip, yokluğumuz sırasında ülkemize saldırmak ve söz eriyim derken yeminleri bozmak doğru mudur? İyilik karşısında kötülükle davranmak uygun mudur? Şimdi onun sözüne, andına, tekrar ettiği yeminlere inanmak caiz değildir. Mümin kişi aynı taşla bir kere daha dağlanmaz. Yılanın zararını onu savmakla gideremezsin. Akrebi kendine yakın edinen panzehir taşımaya mecburdur. Onun verdiği zararı ortadan kaldırmak ve hareketine pişman etmek kararlaştırılmıştır. Geri dön ve bir ordu ile gelmekte olduğumuzu bildir" dedi. r Elçi Karamanoğlu'nun; "Leşkerüm Leşkerünce vardır. Eğer barışırsan barışır, vuruşursan vuruşurum. Derdüne dert, ölümüne ölümle cevap veririm" sözünü nakletmesi üzerine Gazi Hünkar: "Bre müfsid zalim! Benim kastım ve işim gece gündüz gaza ile meşgul olmaktır. Benim gazama mani olup Müslümanları ben gazada iken incitirsin. Ahd ü aman bilir adam değilsin. Seni ceza­ landırmadan ben huzur ile cihat edemem. Nice barışmak ki mani-i gazaya gaza, gaza-yı ekberdir. Hazır ol vaktine!" diyerek son sözü söyledi.86 Şimdi Anadolu Türk birliğinin sahibini belli edecek bir savaşa doğru adım adım gidiliyordu. Konya Ovası'na doğru ilerleyen Osmanlı ordusunun mevcudu yetmiş bin civarındaydı. Padişahın ordusunda kendi askerlerinden başka Bizans ve Sırp kuvvetleri de vardı. Ayrıca Osmanlı himaye­ sindeki Candaroğulları Beyliği de yardımcı kuvvetler göndermişti. Alaaddin Ali Bey de hazırlıklarını tamamlamış bulunuyordu. Karaman ordusunun mevcudu Osmanlılardan daha fazlaydı. Ço­ ğunluğunu Turgut, Varsak ve Bayburt Türkmenlerinin oluşturdu­ ğu Karaman ordusunda Tebrek, Samagar, Çaygazan, Barımbay ve Tosboğa gibi Moğol taifeleri de yer almıştı. Karaman kuvvetlerine bir konak kaldığında Osmanlı ordusu savaş düzeni aldı. Şehzade Yakub Çelebi Anadolu askerleriyle sağ kolda, Şehzade Bayezid Rumeli birlikleriyle sol kolda yer alırken 

yeniçeri ve azaplarla birlikte padişah merkeze yerleşti. Timurtaş Paşa emrindeki kuvvetlerle sağ ve sol kollara yardımcı olacaktı. Karaman ordusunda Alaaddin Bey merkezde; Samagar, Çayg a­ zan, Barımbay taifesi sol kolda, Varsak ve Bayburtlu Türkmenleri ise sağ kolda yer tuttular. Her taraf atlılarla coştu kaynadı, Anlı şanlı yiğitler aldı meydanı. Kemankeşlerin siperlik şakırtısı, Ok ve yay sesleri inletti cihanı. Konya Ovası o sabah kıyamet yerini andırıyordu. İki taraf bir­ birine girip saflar çatışınca ceng yeri kızılca bir kor oldu. Ölüm .  ateşi her yanı sardı. Davul ve boru sesleri, kılıç şakırtıları ve gazilerin naraların­ dan dağlar inledi. Yılardır Rumeli'de düşmanla �arpışan tecrübeli gazilerin kılıç yalımları Karamanlılara göz açtırmıyordu. Şehzade Bayezid ... Bugün sanki onun günüydü. Dört bir yana yıldırım gibi yetişiyor, arslan gibi dalıyor, ejderha gibi yıkıyordu. Tatar ve Varsak birliklerini kısa sürede dağıtıp hayat harmanlarını yele verdi. Ve o gün "Yıldırım" unvanını aldı. Bayezid'in gayretini gören Firuz Bey, Hace Bey, Kutluca Bey, Eyne Bey, Saruca Paşa ve Müstecap Subaşı büyük bir gayretle mücadele ederken, Timurtaş Bey bütün gücüyle Alaaddin Ali Bey' in kuvvetleri üzerine yüklendi. Rumeli yiğitleri, kılıçlarını gözle takip edilemez bir halde oynatmaya başlayınca Karamanoğlu'nun aklı başından gitti. Konya Kalesi'ne doğru süratle kaçtı. Beyleri, komutanları teslim yolunu tutarken Karamanlıların bütün ağırlıkları, eşyaları Osmanlılar eline geçti. 87 Kerem sahibi Sultan Murad-ı Hüdavendigar bu parlak zafer üzerine Yaradan'a sayısız hamdler, senalar etti. Ele geçen ganimeti savaşta bahadırlık gösteren yiğitlerine dağıttı. Onlara nice güzel sözler söyledi,' rütbeler, hil'atlar bağışladı, yeni görevler verdi �e her birini ayrı ayrı sevindirdi.

Tarih, bayramcigerli.blogspot.com,
Bayram Cigerli,Tarih Notları, Osmanlılar,Tarih Konu Anlatım,Ahmet Şimşirgil,Kayılar

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Comments


EmoticonEmoticon