15 Şubat 2022 Salı

Osmanlı Tarihi, Yaşamaktan Kasıt Ne?



YAŞAMAKTAN MAKSAT NE? Dünyadaki devletin rüyadaki görüntüler gibi geçici olduğunu bilen ve buna can-ı gönülden inanan şanlı şehzade Süleyman Paşa, düşmanların büyük kuvvetler topladığını, ittifaklar kurduğunu haber alınca fetih hareketinin başı olan gazi beylerini topladı. Düşmanın saldırı haberiyle kırılan gönüllerine teselli ve kalp­ lerine cesaret vermek için şöyle konuştu: "Şu gördüğümüz olağanüstü işler, yaptığımız akıl almaz girişim­ ler, şimdiye dek zaferleri rehber edinen ordumuzun yeni ülkeler açmasına sebep olmuştur. Bu fetihler, gerçekte Allahu Tealanın yar­ dımı ve Cenab-ı Peygamber'in mucizesinden başka bir şey değildir. Yoksa, bu kısa zamanda, bu kadar az bir askerle böyle bir destek ve" (Ahmet Şimşirgil – Kayı I)
yardım olmasa, bu kadar çok iş görmek kolay şey değildir. Mey­ dana gelen fetihler, ila-yı kelimetullah için gerçekleşmiştir. Sağlam inançlara sahip kişiler, cihat yolunda gayret edip, baş koymak yolunu seçmek zorundadırlar. Hele şimdi, sonu kötü olan düşmanın toptan harekete geçmesi, asker toplaması bunu gerektirir. İslam ehline layık ve uygun olan budur ki; 'Az bir topluluk Allah'ın izniyle, çok kalabalık nice birliği yenilgiye uğratmıştır' buyruğuna uyarak hareket etmektir. Din yolunda savaşırken, kul­ larının efendisi olan Allah'ın yardımına güvenerek, yaradılışı kötü olan küffarla cenge çıkmalı, sapıklığında inatçı düşman üzerine atılmalı, yılmadan ürkmeden direnmelidir. Hayat herkese giydirilen emanet bir elbisedir. Bununla akılı kişiler övünmekten ar eyler. Asıl olan, iyi anılar bırakmaktır. Her kişinin nefesleri sayılı, sonu da bilinmektedir. Yaşamaktan sonra ölüm gerçek olup, cihanı yaratan da, 'Hayat ve ölümü yarattı' buyur­ makla buna işarette bulunmuştur. Böylece herkesin, ölümünün her an hazır olduğunu ve ruhları alan meleğin de ensesinde beklediğini bilmesi gerekir. Eğer vaad edilen ölüm günüm gelip çatar ve devletli yıldızım yokluk akşamında kaybolur, talihin amansız kılıcı ömür bağımı keserse, beni BolayırCia defnedersiniz. Üzerinize düşman gelirse Allah'a tevekkül edip gayrete gelerek benim cesedimi düşmana aldırmayınız. Sakın ki, din düşmanlarından yüz döndürmeyesi­ niz. Sonu kötü kafirlerin önünden kaçmayasız. İslam sancakları, din yolunda savaşanların gayretiyle durmuş ve İslam ülkeleri bir düzene konmuş iken, Allahu Tealanın desteğinden ümit kesmek, apaçık akılsızlık eseri olur. Başbuğunuzun yokluğu yenilgiyi ge­ rektirmez. Gerçek serdarımız, iyilerin efendisi, hayra koşanların başbuğu olan hazrettir. Keremli padişahların görünmesine sebep ve Hazreti Muhammed' in dinini kuvvetlendiren odur. Yüce Allah'ın selat ve selamı üzerinize olsun. Şimdi benim vasiyetim ve sizlere söyleyeceğim son tavsiyeler bunlardır ki, sonu kötü olan bu kalabalık, toptan hazırlandığına göre, onlarla savaşmanın Cenab-ı Hakk'ın emri olduğunu kesinlikle 

bilesiniz. Safları boşaltıp kaçmanın en büyük günahlardan ve utanç­ lardan olduğuna inanmış olasız. Düşmanlarla tokuşta korkaklık etmek, en büyük vebal ve kusurdur. Müslümanlığın gereği, Allahu Tealanın desteği yar olunca, karşımıza çıkan tepelenesice topluluğun sonu 'didiklenmiş ekin gibi' buyruğunda denildiği şekilde olmak gerekir. Safları düzenlemek, önünüze çıkan belaları göğüslemek, benim varlığıma bağlı değildir. Doğru yolları gösteren Hazret'e sığınarak, Peygamberlerin efendisi olan zatın ruhaniyetine bağla­ narak hasımlarınıza karşı direnmede sabır ve tahammül idesiz:'56 Bu sözlerle şanlı beylere, alperen gazilere vasiyetler eyledi. Nice gazalara girip çıkmış yaşlı genç bahadırların gözleri dolu dolu ol­ muştu. Yıllardır beraber at koşturdukları, baba gibi bildikleri, ölesiye sevdikleri, zaferden zafere koştukları yiğit şehzadelerinin bir veda haberi mi idi bu?


Tarih, bayramcigerli.blogspot.com,
Bayram Cigerli,Tarih Notları, Osmanlılar,Tarih Konu Anlatım,Ahmet Şimşirgil,Kayılar,

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Comments


EmoticonEmoticon