19 Temmuz 2010 Pazartesi

İstanbul Fatih Sultan Mehmet Tarafından Fethedilmiştir

Sultan Mehmet, Osmanlı tahtına geçmesinin hemen ardından İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nin çevrelerindeki Bizans kalelerine sürekli baskı yapmış, 5 Nisan’da İstanbul’un fetih harekatını başlatmaya karar vermiştir.

Sayısı seksenbin ile ikiyüzbin arası değişen bir orduyla İstanbul’a hareket etmiştir. Konstantinapolis ise ikibini yabancı olmak üzere toplam yedibin kişilik bir orduyla savunulmaya çalışılmıştır. Kuşatma Osmanlı kuvvetlerinin bir kısmının çevrede kalan Bizans kalelerini ele geçirmesi ve ağır Osmanlı toplarının da İstanbul surlarına ateş etmesiyle başlamıştır.

Bizans’ın başkenti Konstantinopolis’i, II. Mehmet komutasındaki Osmanlı İmparatorluğu’nun kuşatmasının ardından gerçekleşmiş bir fetih hareketidir. Bizans İmparatorluğu ordusunun komutanı ise XI. Konstantin Palaiologos olmuştur. Kuşatma Osmanlı ordusunun, kesin zaferiyle son bulmuştur. Jülyen takvimine göre 5 Nisan 1453 yılından 29 Mayıs 1453 tarihine kadar sürmüştür. Bu olay önceden yaklaşık 1000 yıllık Bizans İmparatorluğu’nun siyasal bağımsızlığını ortaya çıkarmıştır.

Zafer sonrafı Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya’da namazını kılmış oranın ebediyen cami olarak kalmasını emretmiştir. Fakat inşasına saygı duyulmuş yerle bir edilmemiş, Osmanlılar Ayasofya’nın çan kulesini bile yıkmamışlardır.

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Comments


EmoticonEmoticon