19 Temmuz 2010 Pazartesi

Yedi yıl savaşları


Yedi Yıl Savaşı, 1756- ile 1763 yılları arasında ve Avrupa’nın belli başlı devletleri arasında, gerçekleşen bir dizi askeri çatışmadır.

Avusturya, 1740 ile 1748 yıllarında gerçekleşmiş olan Avusturya Veraset Savaşı’nda kaybettiği Silezya bölgesini geri almak istemiş ve bunun için ittifak arayışı içine girmiş, Fransa, Saksonya, İsveç ve Rusya devletleri ile bir ittifak oluşturmuştur.

Prusya ise İngiltere ile ittifaka oluşturmuştur.

Gerek Avusturya Veraset Savaşı, gerekse de Yedi Yıl Savaşı, stratejik hedefleri aynı olan savaşlardır. Ayrıca tek bir savaşlar dizisi olarak kabul edilmektedir.

Bu savaşlar bir yanda, İngiltere ve Fransa arasında, denizaşırı sömürgelerinin ve dünya denizlerindeki üstünlüğünün kontrolu, diğer yandan da Prusya ile Orta Avrupa’da Avusturya arasında, bir güçler dengesi arayışı olarak kabul edilmelidir.

Yedi Yıl Savaşı sonrası yapılan Paris Antlaşmasıyla, İngiltere, dünya çapında deniz üstünlüğünü elde etmiştir. Ayrıca sömürgeciliğini pekiştirmiştir. Böylece hem ekonomik bakımdan hem de politik bakımdan denizlerdeki ve denizaşırı sömürgecilik yarışındaki üstünlüğünü sağlamlaştırılmıştır. Bu sırada Fransa’da güç kaybetmiştir.

Prusya’da Hubertusburg Anlaşması’yla artık, Avrupa’nın askeri – politik anlamda güçlü devletlerinden biri haline gelmiştir. Almanya toprakları üzerinde politik bir güç olarak ortaya çıkmıştır. Bu olay Almanya’nın birleşmesi süreci için elverişli bir zemin hazırlamıştır.

Önemli bir başka durum da, Yedi Yıl Savaşlarının, Avrupa’da devrimsel gelişmeleri tetiklemiş, Fransız Burjuva Devrimi’nin önkoşullarını olgunlaştırarak devrimin patlamasına yardımcı olmuştur.

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Comments


EmoticonEmoticon