21 Ağustos 2010 Cumartesi

2 Bin Yıllık Toplu Mezar

Mardin'in Nusaybin yolu üzerinde bulunan 5.ci yüzyıla ait tarihi Dara antik harabelerinde yapılan kazı çalışmalarında Babil ve Pers krallığına ait tarihi toplu mezarlar ortaya çıktı.Toplu mezarda insan iskeletleri olmak üzere çeşitli hayvan isleletleri ve tarihi eser kalıntıları bulundu. Ayrıca Dara’da yapılan diğer kazılarda yeni su sarnıçları ve antik çağa ait çok sayıda hayvan figürlerini yansıtan mozaikler de gün ışığına çıkarıldı.
Tarihi Dara harabelerinde bulunan mezarların gün ışığına çıkartılması için 5 aydır çalışmaların devam ettiğini belirten Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, Babil ve Pers imparatorluğuna karargâh olan Dara harabelerinde bulunan tarihi mezarları ortaya çıkardıklarını söyledi. Arkeologlar nezdinde Dara harabelerinde 7 yıldan beri devam eden kazı çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Erdoğan, Dara antik kentinin İran Hükümdarı Dara Yuvanişin tarafından inşaa edildiğini dikkat çekti.
Ortaya çıkan toplu mezarlar hakkında bilgi veren Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, “Üç bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Dara antik harabelerinde yapılan kazılarda 3 ay önce toplu mezarlara ait çok sayıda insan ve hayvan kemiklerine rastladıklarını belirterek, yapılan kazılarda şu ana kadar binin üzerinde üst üste konulmuş insan iskeletlerinden oluşan toplu mezarlar ortaya çıkardık. Dara antik kentte Nekropol diye tabir ettiğimiz alanda yapılan kazı çalışmaları sırasında genç Roma dönemine ait mezarlar ortaya çıktı. Şu an yapılan incelemelerde mezarların İsa’dan sonraki yıllarına ait olduğunu gösteriyor. Ama daha önceki yıllara ait bulgularda ortaya çıktı. Toplu mezardan ortaya çıkan kemiklerin analizleri ve DNA’sı daha yapılmadı. Burada karbon testi yapıldıktan sonra kesin tarihleri belirlenecek. Nekropol alanda çok büyük bir kent olması ve garnizon kenti olması nedeniyle Dara, özellikle coğrafik koşullarında kayaların oyulması ve onun içinde gömülme olayı ve kaya mezarlarından oluşmaktadır.”dedi.













ZEUGMA’YA RAKİP DARA MOZAİKLERİ



Darada yapılan arkeolojik kazılarda yeni tarihi kalıntıları keşfettiklerini vurgulayan Erdoğan, “Dara ören yerlerinde yapılan yeni kazılarda antik çağa ait çok sayıda hayvan figürlerinden oluşan mozaikler ve su sarnıçlarını ortaya çıkardık. Ortaya çıkan kalıntıların Tarihlemeleri ve üzerindeki tiplonojik yapıları Hz İsa’dan sonra 200 ile 300 yıllarına ait olduğunu tahmin ediyoruz. Şu anda inceleme aşamasındayız. Zeugma’dan sonra Dara’da en büyük mozaik alanlarını keşfettik. Önümüzdeki yıl bu konuda yoğun bir kazı çalışması başlatarak mozaikleri gün ışığına çıkartacağız.”şeklinde konuştu.



Dara Köylülerinden Celil Ecevit ise köylerinde ortaya çıkan toplu mezarlar üzerine çok sayıda yerli ve yabancı turistin günü birlik olarak Dara’ya gezi turları düzenlemeye başladığını söyledi. Köylerinin her yerinden tarih fışkırdığını ifaden eden Ecevit, devlet büyüklerinden bu konuda köylerindeki kazılara daha ağırlık verilmesini istedi.




Köyde Necropol Cafe’yi işleten İsa Bilen ise Dara hakkında uzun süreden beri yapılan çalışmaların devam ettiğini hatırlatarak, Dara’da yeni bulunan toplu mezarlık karşısında çok şaşırdıklarını kaydetti.


Dara şehrimiz miladın ilk asırlarına kadar İranlılar ile Romalılar arasında el değiştirmiştir. 7. Yüzyılda Arapların eline geçen şehir, 15. Yüzyıla kadar yerel beylik ve devletler tarafından yönetilmiş. 15. Yüzyıldan sonra da Osmanlıların eline geçmiştir. Harabelere ve kalıntılar arasında ara sıra bulunan paralara bakılacak olursa Dara'nın tarihte büyük ve muhteşem saraylara, köprülere, su kemerlerine ve daha birçok yapılara sahip zengin bir şehir olduğu kolaylıkla anlaşılmaktadır." şeklinde konuştu



DARA ANTİK KENTİ




Mardin’in güneydoğusunda 30 km. uzaklıkta eski Mezopotamya Bölgesinin en ünlü kenti iken bugün küçük bir köy yerleşmesi haline gelmiş. Bu antik yerleşim yeri, Büyük İskender’le Dara’nın savaşına da sahne olmuş. Kent, İran Hükümdarı ünlü Darayuvaşi tarafından kurulmuş, çeşitli dönemlerde İranlılarla Romalılar arasında el değiştirmiştir. VII yy. sonlarına doğru Emeviler’in daha sonra Abbasiler’in XV yy.da Türkler’in eline geçmiştir. Kalıntılar arasındaki büyük kesme taşlar ve bulunan sikkelere bakılacak olursa Dara’nın geçmişte büyük ve görkemli yapılara ve zengin hazinelere sahipti.




Dara Kent Kalıntıları, kayalar içinde oyulmuş çevresi 8-10 kilometreyi bulan geniş bir alana yayılmıştır. Buralarda mağara evler vardır. Kalıntılardan çıkan taşların kentin diğer bölümünde kullanıldığı görülmektedir. Mağaraların doğusunda yer alan kayamezarları Kuruçayla sınırlanmaktadır.



Kent kalıntıları içinde kilise, saray, çarşı ve depoları, zindan, tophane ve su bendi halen görülebilmektedir.


Köyün kuzeyinde, güneye doğru inen kayalar oyularak, görkemli bir su bendi yapılmıştır. Bugün de bentten su akmaktadır. Doğal etkiler sonucu zaman zaman yörede pek çok kültür varlığı gün ışığına çıkmaktadır.
Mardinlife

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Comments


EmoticonEmoticon