13 Yaşında Antik İskit Savaşçısı Olan Bir Kız Mezarı Ortaya Çıkarıldi
Yeni Dna Analizi, Antik İskit Savaşçısının 13 Yaşında Bir Kız Olduğunu Ortaya Çıkardı
Antik tanrılar, savaşçılar ve kralların olduğu bir zamanda , savaşçı kadınlar kabilesinin hikayesi Yunan Mitolojisinde yer almaktadır. Tanrıların kızları olduğu söylenen, Anadolulu
bu vahşi kadın savaşçılar yüzyıllar boyunca insanların hayallarini süslemiştir. Ve hala popüler kültür yoluyla bugün Amazon Savaşçısı yayılmaya devam etmektedir. (Amazonlar: Amazonlar, klasik ve Yunan mitolojisinde tamamen kadın savaşçılardan oluşan tarihi bir ulus. )
Uzun bir süre bu savaşçı kadınlar antik zamanlara dair bir hayal ürünü olarak görüldüler. Ancak arkeolojik kanıtlar, bu mitlere ilham olan , savaşçı kadınların gerçekten var olduklarını ortaya çıkardı.
Geçen yıl , yaklaşık 2500 yıl önce yaşadığı ve göçebe İskitlerden olduğu düşünülen iki kadına ait arkeolojik keşif ortaya çıkarıldı. Rusya’nın batı köylerinden Devitsa’da, 30 ok, demir bıçağında olduğu silahlar ve koşum takımı parçaları ile gömülü idiler .
Rusya Arkeoloji Enstitüsü Bilim Akademisinden Arkeolog Valerii Guliaev ” Kesinlikle bu iki kadının atlı savaşçılar olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
( İskitli başlığı ile birlikte gömülü – Rusya Bilim Akademisi – Arkeoloji Enstitüsü)
Bu savaşçı kadınlar, biri 40-50 yaşlarında çiçek desenleri ile süslü altın bir başlık giymiş , iki diğer savaşçı kadın ile birlikte, höyüğe gömülü olarak bulundular. Diğeri ise ,30-35 yaşlarında, ata biniyorumuş gibi ve yanında iki mızrak ile birlikte gömülüydü.
Son 10 yıl boyunca yolculuğumuz yaklaşık 11 genç ve silahlı kadın mezarına şahitlik etti.
Guliav “Ayrı tepecikler onlar için doldurulmuş ve aslında erkekler için yapılan gömülme törenleri onlar için yapılmıştı. “diye açıkladı.
Başlangıçta erkek olarak kabul edildi
( % 65-70 oranında altın alaşımdan yapılmış başlık parçası – Rusya Bilim Akademisi – Arkeoloji Enstitüsü)
Günümüzde, Rusya’dan başka bir ekip, bir dizi silah ile birlikte ahşap bir lahitten elde ettkileri kalıntılardan yola çıkarak, 1988’de 2600 yaşındaki İskitli ‘nin gen haritasını çıkardı .
Rusya Bilim Akademisinden arkeolog Varvara Busova verdiği röpartajda şunları söyledi ;
“Bu çocuk, başlangıçta erkek olarak kabul edildi. Çünkü arkelojik olarak karakteristik ( genellikle erkeklere atfedilen ) nesneler ile bulundu: balta, yay ve oklar
Ancak çocuğun DNAsı kalıntıların aslında bir kadına ait olduğunu ortaya çıkardı. ” Böylece bu (İskitli) kızların askeri seferlere ve avlanmaya katıldıklarına dair bazı ihtimallerin varlığından bahsedebiliriz ” diye ekledi
Savaşcı kız Sibirya’nın günümüz Tuva Cumhuriyeti‘inde, bir balta ,bir huş ağacı , kubur ( ok kılıfı) ve 10 adet – bazıları ağactan ,bazıları kemik ve bazıları bronz uçlu ok ile gömülüydü. Temiz havaya karşı sıkıca mühürlenmiş karaçam tabutu nedeniyle kalıntıları kısmen mumyalanmıştı. (Tuva Cumhuriyeti: Rusya Federasyonu’nda Güney Sibirya’da özerk bir Türk Cumhuriyetidir. Tuva cumhuriyeti, adını, Türk halklarından biri olan Tuvalardan alır.)
Bu kız Henüz 14 Yaşına Basmamıştı
( İskitli Kız’ın savaş baltası ( (A. Yu. Makeeva/Kilunovskaya ,Stratum Plus, 2020))
Rusya Bilim Akademisi Metaryal Kültürü Tarihi Enstitüsü’nden Arkeolog Marine Kiluvoskaya “Bu genç ‘ Amazon’ henüz 14 yaşına basmamıştı” diye ekledi.
Bu kız, uzun kürk kaban ,bir tişört ve bir pantolon yada etek giymişti. Elektron mikroskop tarayacısı kullanarak , araştırmacılar kürkünün Araptavşanı (jerboa) ile arkabalığı bulunan bir kemirgenin derisinden yapılan yamalardan oluştuğunu buldular. Ve diğer mezarlardaki nesnelere yapılan karbon testleri mezar komplekslerinin, İskit döneminin başları olan, M.Ö 5. ve 7.yüzyıllardan kalma olduğunu kanıtladı.
Busova , araştırma ekibi artık genç savaşçı kızın kalıntılarının daha detaylı tarihini öğrenmek, metal mezar objelerinin içeriğini araştırmak ve buldukları şeyleri muhafaza ve restore etmek için çalışmak istiyorlar dedi .Ayrıca genç kadın savaşçının nasıl öldüğüne dair ipucu verebilir düşüncesi ile kalıntıların CT taramalarını yapmayı da umuyorlar.
(Genç kadın savaşçının okları ( A. Yu. Makeeva / Kilunovskaya ,Stratum Plus, 2020))
Ekip günlüklerine şunları yazdı “bulgular farkında olmadan bizi , Herodot sayesinde bugünlere kadar gelen Amazonlar hakkındaki mitlere geri götürdü”
Antik Yunan tarihçisi Herodot, Amazonların İskitlerle savaştığını idda etmiştir. Ancak , görünen o ki , erkek meslektaşları ile eğitim alan , avlanan ve savaşan İskit Kadınları asıl galip gelen taraftır.
Tarihçi Adrienne Mayor 2014 yılında National Geograpich’e şunları söyledi; ” Neredeyse bütün İskit kadınlarının üçte biri ,silahları ile gömülüler ve erkekler gibi savaş yaralarına sahipler”
” Kabiledeki herkesin hak sahibi olmasını anlamlı kılacak şekilde küçük kabileler halinde yaşadılar. Herkes savunmaya ve savaş mücadelelerine ve avlanmaya katkıda bulunmak zorundaydı.
Yüzyıllar boyunca, Amazonların mitleri , okçuluk yeteneklerinin gelişmesi için kendi göğüsleri kesmekten ,erkek çocuklarını katletmeye varana kadar korkunç iddialar ile doldur.
Ancak biz günümüzde , DNA teknikleri ve modern arkeolojik çalışmalar sayesinde, mitlerin arkasındaki gerçek kadın savaşçılar hakkında daha fazla bilgi sahibi olma fırsatına sahibiz.
Tarih,Tarihi Olaylar,İlginç Bilgiler, Faydalı Bilgiler, bayramcigerli.blogspot.com,Bilmeniz Gerekenler, Bayram Cigerli,