FET İ H LER VE S I RP S I N D I G I Allahaan vade erüben Orhan Oldu cennet bağına revan Tutuban otuz dokuz yıl tile ü taht Cennet bahçelerine iletti raht Aldı onun yerini Gdzi Murad Kim cihat ve gaza idi ona murad. 65 Murad Han şahlık tahtına oturunca ilk işi halkın ve askerin ihtiyaçlarını görmek oldu. Bu sırada Orhan Gazi'nin vefatını fır sat bilen Karamanoğlu ile küçük Ermenistan çevresinde yaşayan beyler, Osmanlı topraklarını yağmalamak üzere harekete geçmiş lerdi. Ankarada ise ahiler Osmanlı idarecilerini kovarak şehrin hakimiyetini ellerine almışlardı. Murad Han öncelikle Ankara üzerine yürüdü. Karşı.koyamaya caklarını anlayan ahiler özür dileyip şehri teslim ettiler.66 Buradan Bursaya dönen Murad Han ilk defa beylerbeyilik rütbesi verilen Lala Şahin Paşayı da yanına alarak Rumeli'ye geçti. Padişahlık sancaklarını Rumeli topraklarına diken Gazi Sultan, Evrenos Bey'i güneyde Gümülcine ile ona bağlı yerlerin, Lala Şahin Paşayı da Filibe ve Zağra ile kuzeydeki illerin zaptı için görevlen dirdi. Bu buyrukla harekete geçen gaziler adım adım kaleleri açarak, köy ve kasabaları İslam topraklarına katarak ilerlediler. Evrenos Bey, 1362'de Gümülcine ile Vardar'ı zapt etti. Bu iki şehirde nice güzel binalar, gösterişli hayırlar yaptırarak gelip gidenler için imaret ve misafirhaneler kurdu. Lala Şahin Paşa ise gazileriyle şahinler gibi süzülmeye başlamıştı. İlk uçuşta en güzel şehir ve en bakımlı beldelerden Zağrayı fethetti. Çevredeki kasaba ve kaleleri de ele geçiren Lala Şahin, bunların" (Ahmet Şimşirgil – Kayı I)
korunması için gereken tedbirleri de aldı. Böylece iş bilir bir serdar olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Rumelföe işleri düzene koyan ve yeni fetihlerle büyük sevinç duyan Gazi Hünkar Bursa'ya dönerken Lala Şahin Paşa Filibe üze rine yürümüştü. Filibe tekfuru muzaffer Türk birliklerine karşı duramayacağını anlayınca aman dileyerek teslim oldu. Çoluğunu çocuğunu alıp Sırp diyarına gitti. Lala Şahin Paşa Filibe'nin imarı için yüklü miktarda para sarf etti. Şehrin ortasından geçen Meriç Nehri üstüne iki arabanın yan yana geçişine elverecek şekilde büyük ve güzel bir köprü yaptırdı.67 Öte yandan Filibe tekfuru Sırp kralının katına vararak Lala Şahin'den şikayette bulundu. Tedbir alınmazsa yakında tehlikenin onları bulacağını söyledi. Sırp despot da aynı düşünceye kapılarak ehl-i İslam'ı vakit geçirmeden Rumeli diyarından söküp atmayı kararlaştırdı. Bosna, Engünüs ve Eflak krallarıyla antlaşmalar yaptı. Neticede kısa bir sürede kalabalık bir ordu teşkil ederek Edirne'ye doğru yola çıktı (1364)'. Lala Şahin Paşa düşmanlarının harekete geçtiğini haber alır almaz aceleyle ülkeler açan padişaha haber göndererek durumu bildirdi. Bu sırada Sırp askerleri kabaran bir deniz gibi yayılarak, hücum dalgalarını köpürterek Edirne'ye iki günlük yolda Meriç kıyısına kadar yaklaşmış bulunuyorlardı. Müslümanlara karşı giriştikleri saldırılar, yaptıkları zulümler Lala Şahin Paşa'ya anında ulaşıyordu'. Yapılan tahkiklerden gelen ordunun Türklerin en az beş on katı olduğunu gösteriyordu. Herkes şaşkına dönmüştü. Murad Han'ın şu kısa sürede ordusunu toplayıp yetişmesi im.kansızdı. Lala Şahin Paşa bu sayısız kalabalığa karşı durmak zor olsa da kaçmak da hem günahların büyüğü hem utanç kaynağı olduğun dan müdahaleye karar verdi. 68 Cenab-ı Hakk'ın yüce katına dua ve niyazlarda bulunarak, gönlü kırık, boynu bükük düşmanın yenilgisi için dua etti. Beyleriyle meşveretle bulundu. Düşmanın boş anını kollayıp baskın harbi yapılmasına karar verdiler.
Bazan kilit sağlam vurulmamış olur Bazan da kapı açık bırakılmış bulunur. Sayısız kalabalık teşkil eden müttefikler güçlerinin çokluğuna güvenerek, İslam yolunda savaşanların ise azlığına bakarak kendi lerini kesinlikle galip gelmiş sayıyorlardı. Bu itibarla şimdiden zevk alemleri yapmakta, geceleri içkiden sarhoş, gündüzleri de onun mahmurluğu ile hoş olmaktaydılar. Tam Edirne yakınlarına geldikleri bir gecenin ilerleyen saatle rinde, kimi uykuda ve kimi şarap içip kebap yemek havasında iken ortalık tekbir ve tehlil avazeleri ile doldu. Davul ve boru sesleri ile birlikte düşmanların yüreklerine dehşet salan, Lala Şahin Paşa ve gazileri idi. Dört bir yandan düşman üzerine saldıran Türkler gece karanlığından da istifade ile kısa sürede düşmanı darmadağın ettiler. Kılıçtan kurtulabilenler Meriç Irmağı'na dökülerek boğuluyordu. Tan yeri ağırırken 60 ila 100 bin kişi olduğu ifade edilen düş manlardan eser kalmamış, pek az miktarda kılıç artığı kendilerini memleketlerine atabilmişlerdi. Kral Layoş ölümden kurtuluşu daima üzerinde taşıdığı Meryem tasvirine hamlederek dönüşte İstiryada onun adına bir kilise yaptırdı. 69 Bu muharebe kaynaklara Sırpsındığı adıyla geçti ve cereyan ettiği yer asırlarca aynı adla anıla geldi. Bu büyük tehlike Lala Şahin Paşanın kahramanlığı ve cüretiyle savulduğu sırada Murad Han da Biga ve çevresini zapt etmiş bulunuyordu. Sırpsındığı zaferi ken disine yolda müjdelenince sevincine sevinç katılmış oldu. Cenab-ı Hakk'a şükürler ettikten sonra Bursaya döndü.70
Tarih, bayramcigerli.blogspot.com,
Bayram Cigerli,Tarih Notları, Osmanlılar,Tarih Konu Anlatım,Ahmet Şimşirgil,Kayılar,
Bayram Cigerli,Tarih Notları, Osmanlılar,Tarih Konu Anlatım,Ahmet Şimşirgil,Kayılar,