15 Şubat 2022 Salı

Osmanlı Tarihi, Köse Mihal Gazi Mihal oluyor



"KÖS E Mİ HAL. GAZİ Mİ HAL OLUYOR. .. Osman Bey 1302 yılından sonra yaklaşık altı yıl kadar seferlere ara vermiştir. Bunun sebepleri arasında fethettiği yerlerde teşkilatım kurmak, imar faaliyetlerinde bulunmak ve çıkabilecek bir. Moğol tehlikesine karşı hazırlıklı olmak sayılabilir. Teşkilat ve imar faaliyetleri ile birkaç sene geçince gaziler duy­ dukları sabırsızlıkla, asil yaradılışlı hünkara başvurup: "Yüce Rabbimize hamdolsun ki, kereminin ve iyiliğinin eseri, senin gibi zaferleri kendine gölge edinen bir padişahı şahlık tah­ tına oturtup, İslam sancaklarını adı güzel sultanımızın gayretleri bereketiyle dimdik ayakta tutmaktadır. Fitne ve fesadın gözünü de düşmanın kara bahtı gibi körletmiş bulunmaktadır. Hangi yöne yönelsek yüceliğine son olmayan şanlı padişahın yardımı bizi kar­ şılıyor. Bu durumda kılıçlarımızın kında yatması, istirahatta olan ayaklarımızın hizmet özengisine basmaması layık değildir. Yolları aşacak, ülkeler açacak güçlere sahip olan bize, padişahımızın izniy­ le ve duasıyla bir baştan bir başa at koşturmak Rabbimizin ism-i. şerifıni dört yana duyurmak düşer" demişlerdi. 30 Osman Gazi yapılan fetihler sonunda rahatlıkları ve zengin­ likleri artan askerlerinin savaşa ve cihada böyle gönülden istekli oluşlarından pek çok sevinmiş, hayranlık duymuştu. 1308 yılı aynı zamanda Osman Gazi ve yoldaşları için yeni bir fetih hamlesinin başlangıcı oldu. OsmanWar öncelikle İznik-İzmit yolu üzerinde İznik'in en mühim ileri karakolu sayılan Karahisar'ı" (Ahmet Şimşirgil – Kayı I)

(Trikokiya) ele geçirdiler. Buraya yerleştirilen mühim bir kuvvetle İznik sıkıştırılmaya başlandı. 1313 yılı ise gazileri sevince gark eden bir olayla başladı. Os­ man Gazi'nin eski dostu Harmankaya Hakimi Köse Mihal gelerek İslamiyet'i kabul ettiğini bildirdi ve hizmete girdi. Osman Gazi Eskişehir tekfuru ile beraber hareket eden Köse Mihal'i bir çarpışmada esir etmişti. Onun yiğit ve mert hareketlerini görünce; "Elinde kuvvet varken bir kimse birini bağışlarsa Allahu Teala da onu bu yüzden zor gününde affeder" Hadis-i Şerifı'ne uyarak serbest bırakmıştı. Mihal Bey, Osman Gazi'nin bu iyiliğini unutmayarak onu düşmanlarının pek çok tuzağından haberdar etti. Çeşitli seferlerde ordularına öncülük yaptı. Gaziler 1313 yılında Osman Bey'e gelerek; "Han g3.zimiz ... Elham­ dülillah, İslam galip, düşman mağluptur. Çünkü senin gibi,gayretli bir Han'ımız vardır. Şimdiden geru durmak caiz değildir. Cihada çıkalım, şu illeri hep İslam'a katalım" diyerek fetih arzularını be­ lirtmişlerdi. Osman Gazi de; "Yiğitler! Haklısınız ... Cenab-ı Hakk bizlere, gazilik nasip eyledi. Allahu Tealaya şükredip, O'nun dinini yücelt­ mek ve yaymak boynumuza borçtur. Ve lakin bu yörelerin kılavuzu Köse Mihalöir." "Öyledir Han'ımız." "Öyleyse Mihal'i çağıralım. İslanı'a ve gazaya davet edelim" dedi.31 H�berciler gidedursun, Köse Mihal de yoldaşlarıyla Osman Gazi katına gelmekteydi. Nice cins atlar, iyi kılıçlar, değerli şallar ile huzura çıktı. Osman Gazi'ye samimi bir dille hitap ederek: Bilirsin bir mülkte serdar idim ben Kötü inanışlı bir kimseydim ben Geçen bir gece gördüm düşümde Fahr-i alem gelmişti eshabı ile

Hidayet erdi çün anı görürem Düşüp ayağına yüzüm sürürem Düşümde bana telkin etti imıfo Kodum küfrü hemen oldum Müslümıfo Hem bana Abdullah diye hitap etti Ne şereftir bu adı ResCtlullah verdi Bana kim eyledi telkin-i İslam Sizin evsafınızı etti i'lam Bugünkü gün için eydür varasın Filan sahrada hayli er göresin Aralarındadır Osman Gazi Ona asker olup eyle niyazı Onun nesli cümle sultan olusar Cihan mülküne bir bir han olusar Senin neslin dahi onlara katıla Gazalar ideler lslam açıla Akınlar salalar Kıpçak ve Rusa Gazalar eyleyeler Üngürusa (Macaristan) Ana kul ol ki ere sana izzet Anun nesliyle neslin bula devlet Düşümden uyanıp mesrur oldum Ziya-yı din ile pür-nur oldum Bana sen dahi et telkin-i iman Olam zahirde şer' üzere Müslüman Bu sözler üzerine Osman Gazi ona kelime-i şahadeti bildirdi. O da tekrar etti. Beyler, paşalar, asker bu hadiseden büyük sevinç duydular. 32 Gazi Mihal bundan sonra Osman Bey ile birlikte bütün sefer­ lere katıldı. Pek çok yararlık ve kahramanlıklar gösterdi. Bursa'nın fethinde de bulunan Gazi Mihal'in vefat tarihi bilinmemektedir. Türbesi Mihalgazi nahiyesinin Ermeni köyü yanındadır. 33 Osmanlı tarihlerinde XVI. asır sonlarına kadar etkin faaliyeti görülen Mihallı akıncıları Gazi Mihal Bey' in oğulları ve torunlarıdır.

Tarih, bayramcigerli.blogspot.com,
Bayram Cigerli,Tarih Notları, Osmanlılar,Tarih Konu Anlatım,Ahmet Şimşirgil,Kayılar

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Comments


EmoticonEmoticon