"İ ZAN S ACİZ KALIYOR Özellikle son yapılan fetihler, Bizans'ın Bursa ile İznik arasındaki kara ulaşımının Türklerin eline geçmesine yol açmıştı. Ayrıca Osman Gazi'nin o zamana kadar fethettiği şehirlere nazaran daha kalabalık ve daha tahkimli olan İznik'i hedef alarak kuşatması dikkatlerin tamamen üzerine çevrilmesine sebep oldu. Bursa tekfuru, Atranos, Kite ve Kestel tekfurlarını bir toplantıya çağırdı. Burada onlara: "Şol Türk, buraya kadar gelip etrafı yurt tutup yerleşti. Biz ise sadece seyrederiz. Eğer bu son durumu da seyredersek az zamanda cümlemizi kahreder. Artık onu buralardan defetmenin vakti gelmiştir" dedi. Tekfurlar aralarında anlaşarak İznik'i Türk tazyikinden kurtarmak üzere hazırlıklara başladılar. Tekfurların yanı sıra Bizans İmparatoru il. Andronikos da İznik'in Türkler eline geçmesinin doğuracağı sıkıntıları görerek müttefiklere destek olmak üzere Gergios Muzalon komutasında iki bin kişilik bir kuvvet gönderdi. Osmanlı kuvvetleri ile müttefik Bizans orduları İznik Gölü'nün güneyinde bulunan Koyunhisar (Baphaeon) denilen yerde karşı karşıya geldiler. Türklerin şiddetli hücumları karşısında müttefikler zayıf bir direnç gösterebildiler ve kısa sürede bozguna uğradılar. Türk kılıçlarından hayatını kurtarabilenler, can korkusu içinde dağınık bir halde İzmit Kalesi' ne sığındılar. Muzalon da ücretli Slav" (Ahmet Şimşirgil – Kayı I)
askerleri tarafından güçlükle kurtarılabildi. Savaşta Osman Bey'in yeğeni Aydoğdu şehit düştü (27 Temmuz 1301).29 Osman Gazi, bu zaferle sınır boylarında yaşayan Türkmenler ve liderler arasında emsalsiz bir şöhret ve karizma kazandı. Marmara kıyıları Türklerin hareket sahası dahiline girdi. Koyunhisar zaferini Neşri, İdris-i Bitlisi ve Kemalpaşazade gibi tarihçiler Osman Gazi'nin müstakilliğinin tam vesikası olarak görürler. Osman Bey'in hedefi bu kez kendisine karşı tecavüzi bir itli.fak kuran Bursa, Kite, Atranos ve Kestel tekfurları idi. Nitekim ertesi yıl müttefik kuvvetler üzerine harekete geçti. 26 Ağustos 1302(ie (h. 702 )'de Dinboz'da tekfurlar birliğini bozguna uğrattı. Kite Kalesi zapt olundu. Ulubad Kalesi'ne kaçmış olan Kite beyi yapılan bir antlaşmayla teslim alındı ve daha önce şehit düşen Aydoğdu Bey' in yerine idam olundu. Ardından Ulubad Kalesi de feth olunarak içine muhafızlar konuldu. Bu arada Ulubad Gölü'ndeki Alyos Adası Aykut Alp'in oğlu Kara Ali Bey tarafından sulhen teslim alındı. Osman Bey ada papazının güzel kızını muzafferiyetine mukabil genç gazi Kara Ali Bey'e nikahlamıştır. Osman Gazi'nin son başarıları ile Bursa, İznik ve İzmit' in Türkle rin fetih alanı dahiline girmesi Bizans'ı ciddi manada endişelendirdi. Bizans yalnız başına bu zinde güce karşı koyamayacağını görünce müttefıkler arama yolunu tuttu. Maksada en uygun olanı ise Sel çukluları ortadan kaldırıp Anadolu da nüfuzunu sağlamlaştırmaya çalışan Moğollardı. İmparator Andronikos, İlhanlı hükümdarı Ga zan Mahmud Han'a kız kardeşi Marya'yı vermek suretiyle ondan yardım sözü aldı. Ancak Prenses Marya henüz yolda iken Gazan Mahmud Han vefat etti (1304). Yerine geçen Olcaytu Han prensesle evlendi ise de Bizans, arzu ladığı emellerine nail olamadı. Zira İlhanlıların gerek iç karışıklıklar, gerekse Mısır Memlükleri ile mücadelesi onların Bizans'a yardım işini imkansız kılmaktaydı.
1308 yılı Anadolu'da yeni bir devrenin başlangıcı olarak göze çarpmaktadır. Bu tarih'te sadece adı kalan ve artık başka bir rolü bulunmayan son Selçuklu hükümdarı il. Mesud'un vefatı ile Ana dolu tahtı boşalıyor ve müstakbel namzedini arıyordu. Nitekim birçok Anadolu beyliği müstakilliklerini bu yıl ilan etmişlerdir. Bazı vekayinameler Osmanlıların müstakil oluşlarını da bu tarihe dayandırmaktadır. Netice olarak artık Anadolu beyliklerinin sal tanatlarını ilan etmenin yanı sıra Anadolu birliği için de yoğun bir mücadeleye girişecekleri 3.şikardı.
Tarih, bayramcigerli.blogspot.com,
Bayram Cigerli,Tarih Notları, Osmanlılar,Tarih Konu Anlatım,Ahmet Şimşirgil,Kayılar,
Bayram Cigerli,Tarih Notları, Osmanlılar,Tarih Konu Anlatım,Ahmet Şimşirgil,Kayılar,