15 Şubat 2022 Salı

Osmanlı Tarihi, Gazi Mutlak Şehit Muhakkak oldu



"GAZi-i MUTLAK İ D İ . Ş E H İT-İ MUHAKKAK OLDU Sultan Murad-ı Hüdavendigar zafer sevinci dolayısıyla şükrane olarak harp sahasını gezerken Müslüman olduğunu söyleyen ve "Gizli sözüm vardır" diyerek yanına yaklaşan Miloş Obiliç adındaki yaralı bir Sırp asilzadesi tarafından zehirli hançer ile yaralandı. Şaha yandan vurup açtı bir yara Kanıyla döndü her yer lalezara" (Ahmet Şimşirgil – Kayı I)

Osmanlı askerleri hünkarı yaralayan bu Sırp asilzadesini yaka­ layarak parça parça ettiler. Ağır yaralanan Sultan Murad, öleceğini anlayınca kaçan askerleri takip etmekte olan Bayezid'i geri çağırttı. Şehzade Bayezid, yanında şanlı beyleri olduğu halde düşmanın ar­ dından tez uçan ecel oku gibi süratle at koparmıştı. Acı haberi alır almaz gözlerinden kanlı yaşlar dökerek babasının otağına koştu. Keremi bol padişahın ölüm yatağında al kanlar içinde baygın yat­ makta olduğunu görünce, sevgiden titreyen yüreği kanla boğulup gönülden yanarak ağlamaya başladı. Sultan Murad ise: Açtı gözünü.gördü şehzadesini Serviye benzer ol beyzadesini Üzüntüyle bükülmüştü boynu onun Ağlamaktan kalmamıştı sabrı onun Dedi benimçün neden eylersin firak Kimseye kalmaz burası yakın ırak Dünya saltanatına umut bağlayan Sonunda hüsrana uğrar inan Çünkü fena buldu cihanın her işi Gel üzül, mağrur olursa buna kişi Ağlar isen ağla sen Müslümanlara Zulm ile berbat olan perişanlara Ey kederli gönlümün neşe kaynağı Sensin Cenab-ı Hakk'ın yerime atadığı Bana hayır dualar dermeye çalış Cömertlik, adalet töresine alış Adalet temelidir padişahlığın Sunduğu güzel armağanıdır Hüda'nın Çok çalış ki bu armağana eresin Saltanatın hakkını tamam veresin 

Sanma saltanatı sen ki rahattır Gerçekte bil ki hep sıkıntıdır Ey umut bağının meyvesi gayret et Alemde bulursun böylece şöhret Çünkü cihan kimseye baki değil İyi ad bırakmak gerekir bunu bil. 96 Murad Han, bu şekilde oğluna nasihatler edip saltanatı kendisine bıraktıktan az sonra vefat etti. Böylece çok arzuladığı ve kavuşmak için dualar ettiği şehadet rütbesine nail oldu. Onun şehadetinden sonra düşmanın peşini bırakmayan Os­ manlı kuvvetleri, Sırp despotu Lazar ile oğlunu yakalayarak derhal öldürdüler.97 Sultan Murad'ın cesedi, Türk usulünce tahnit edilerek Bursa'da Çekirge'de yaptırmış olduğu türbesine gönderilip defnedildi. İç organları ise vefat ettiği yere gömüldü ve sonra üzerine bir türbe yapılarak Meşhed-i Hüdavendigar adıyla Balkan Müslümanlarının ziyaretgahı oldu.


Tarih, bayramcigerli.blogspot.com,
Bayram Cigerli,Tarih Notları, Osmanlılar,Tarih Konu Anlatım,Ahmet Şimşirgil,Kayılar,

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry.

Comments


EmoticonEmoticon