LK FETİ HLE R Kuşandı din kılıcın bele Osman Ki ede islam'ı izhar Osman Açıldı islam'a hizmet kapısı O kapının miftahı oldu Osman Çünkü küfar zulmeti Rum'u tutmuştu Diler ki alemi nur ede Osman Muhammed ümmetinin serveridir Kavuşsun nusret-i Rahmana Osman15 Osman Bey aşiretinin başına geçtiğinde babasının siyasetini devam ettirdi. Komşu Bizans tekfurlarıyla iyi geçinmeye gayret gösteriyordu. Yazın yaylaya çıkacaklarında yine eskisi gibi eşyalarını Bilecik tekfuruna bırakıyor, kış mevsiminin yaklaşması ile tekrar Söğüte dönerken Bilecik tekfuruna bol bol hediyeler vermeyi ihmal etmiyordu. Bilecik, Yarhisar ve Harmankaya tekfurlarının dostluklarına mukabil İnegöl tekfuru Aya Nikola Türk düşmanlığıyla şöhret ka zanmıştı. Nikola, Türklerin yaylaya çıkış ve dönüşlerinde yollarım keserek haraç istiyor, bu sebeple aralarında sık sık çarpışmalar oluyordu. Onun bu saldırgan tutumunu devam ettirmesi üzerine Osman Bey babasının silah arkadaşları Akça Koca ve Abdurrahman Gazi ile kendi akran ve arkadaşları olan Konur, Turgut ve Aykut Alplerle durumu müzakere etti. Neticede İnegöl'ün fethine karar verildi. Ancak İnegöl tekfuru, Os:qıan Bey'in üzerine geldiğini haber alarak Ermeni derbendinde kuvvetleriyle pusuya yattı. Osman Bey yetmiş kadar silahlı adamıyla boğaza girdiğinde Aya Nikola ve adamlarının saldırısına maruz kaldı. Vuruşma şiddetli ve kanlı bir şekilde cereyan etti. Türkler tekfurun adamlarını kaçırmaya muvaffak olurlarken savaşta Osman'ın kardeşi Saru Yatı'mn oğlu" (Ahmet Şimşirgil – Kayı I)
Bayhoca'yı kaybetmesine çok üzülen Osman Gazi, İne göl tekfuru ile kesin bir hesaplaşmanın yakın olduğunu biliyordu. Mevkiini sağlamlaştırmak gayesiyle ertesi sene İnegöle çok yakın Kulacahisar'ı ani bir gece baskınıyla ele geçirdi. Osman Beye yalnız başına karşı koyamayacağını anlayan Nikola, komşusu Karacahisar tekfuru ile anlaştı. Müttefık kuvvetler Osman Beyin hareketini cezalandırmak üzere saldırıya geçtiler. Osman Gazi bu kuvvetleri Domaniç civarında İkizce denilen mevkide karşıladı. Osman Gazi yapılan savaşı kazanmasına rağmen bu defa da kardeşi Saru Yatı'yı kaybetti. Karşı tarafta ise Karacahisar tekfurunun kar deşi ve düşman kuvvetleri kumandanı olan Latos ölüler arasında bulunuyordu ( 686/1287-88). Saru Yatı'nın naşını Söğüte götürerek atası Ertuğrul Gazi'nin yanına defnettiler. Müttefık Bizans tekfurlarına karşı kazanılan İkizce zaferi Osman Bey'in bölgedeki nüfuzunu daha da arttırdı. Osman Gazi, İkizce zaferinden sonra kendisine karşı düşmanca bir tavır takınan ve Nikola ile beraber hareket eden Karacahisar tekfuruna bir darbe vurmak istedi. Bu niyeti sezen Karacahisar tekfurunun Yarhisar tekfurunun yardımlarını temin etmesi neticeyi değiştirmedi. Osman Gazi kuvvetleriyle gelerek uzun bir muhasarayı müteakip hisarı zapt etti (687/1288). Osman Gazi Karacahisar'ı zapt ettikten sonra kardeşinin oğlu Aktimur'u, esir alınan tekfur da dahil olmak üzere nice ganimetlerle Selçuklu sultanına gönderdi. Sultan il. Gıyaseddin Mesud, Osman Gazi'nin elçilik heyetini büyük bir merasimle karşıladı. Fetih haberlerini zevkle dinledi. Gönderdiği hediyeleri memnuniyetle kabul etti. O da Osman Gazi'ye Bülyan Çavuş ismindeki adamıyla beylik alametleri sayılan ferman, tuğ, alem, tabl, otağ ile cins atlar ve si lahlar gönderdi. Tarihçi Hadidi, Selçuklu sultanının gönderdiği hediyeleri şu dizeleriyle dile getirir:
Bilir Osman Gazi himmetini Resul'ün virdi ol ak ra'yetini Dahi ol seyf i Osman bin Affan Mısır'dan ona göndermişti Sultan Nakkare, tabi u kus, sunc u surnay Bile mehterleri kim ruh-efzay16 Elçiler sultanın hediyelerini getirdiklerinde ikindi zamanıydı. Nevbet vuruldu. Osman Gazi nevbet vurulurken ayakta durdu. Tam iki yüz yıl nevbet çalınırken halefleri de bu adete uydular. Aşıkpaşazade bu adetin iki özel manasına işaret etmektedir: "Biri şudur ki: Bunlar gazilerdir. Nevbet vurması, gazanın bil dirilmesidir. Gazaya hazır olun demektir. Osman Gazi dahi, Allah rızası için, gazaya hazırız diye, ayak üzere dururlar. İkinci olarak bu hanedan sofra sahipleridir. Yoksul doyurucu durlar. Dünya nimetlerini, dünya halkına yedirirler. Osmanlılar ne yaparsa ahlak üzere yaparlar."17 Karacahisar'ın fethinden sonra kalede bulunan kilise camiye çevrildi. Bu, kiliseden camiye çevrilen ilk mabettir. Bu olay Osman Gazi'nin aşiret başkanlığından uç beyliğine yükselmesi açısından pek mühimdir.
Tarih, bayramcigerli.blogspot.com,
Bayram Cigerli,Tarih Notları, Osmanlılar,Tarih Konu Anlatım,Ahmet Şimşirgil,Kayılar
Bayram Cigerli,Tarih Notları, Osmanlılar,Tarih Konu Anlatım,Ahmet Şimşirgil,Kayılar